Diskuse

ShortBlog: Věci Veřejné porušují slib o odpovědný rozpočet

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Karl Novak

13. 6. 2010 18:25
Proč by v případě klesající ekonomiky

měl být rozpočet deficitní ?

Když ztratíte zaměstnání nebo Vám sníží plat, nebo ztratíte zákazníky, vezměte si půjčku ? To by bylo podivné chování.

0 0
možnosti
M

mpx

16. 6. 2010 0:27
Re: Proč by v případě klesající ekonomiky

To samozřejmě ne. Tvrdím, že pokud už deficit má být, pak jediným případem je klesající ekonomika (pokles HDP). Maximální snahu o vyrovnaný či přebytkový rozpočet za všech okolností bych považoval za standard.

J.R.

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

12. 6. 2010 20:23
Nepodvádí jen VV, ale hlavně TOP09

rozpočet na příští rok bude silně deficitní, zadlužení země vzroste, tak se vláda rozpočtové odpovědnosti chovat nemůže.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 6. 2010 11:19
Re: Nepodvádí jen VV, ale hlavně TOP09

Ano. Příští rok se očekává deficit rozpočtu 4,8 % HDP.  On někdy někdo říkal, že bude v roce 2011 nižší?     Podstatně snížit deficit znamená předělat spoustu zákonů, které ovlivňují příjmovou, ale zejména výdajovou stránku. A to před předložením rozpočtu do sněmovny (říjen). Vy máte dojem, že se ta legislativa dá stihnout?

Pokud věcem nerozumíte, bylo by vhodné zdržet se vyjádření.

0 0
možnosti
MC

sualk

12. 6. 2010 18:48
Změna diety nepomůže stranám, které nezmění své myšlenky.

Celá vznikající středopravicová koalice, pokud by to myslela poctivě by musela přijmout programy Ing.Petra Macha Phdr. Vše ostatní jsou pouze obrozené socialistické soudružské plány tak, aby neztratili lejich lídři moc a teplá místečka.;-(

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 6. 2010 11:22
Re: Změna diety nepomůže stranám, které nezmění své myšlenky.

Opravdu? Zamyslel jste se nad jeho čísly? Již několikrát jsem tady ukázal, že vůbec neodpovídají realitě (a nejsem sám).  Už jen první čísla jeho "slavného" článku, na který se neustále odvolává jsou totální nesmysly. Nehodlám výpočty znova uvádět - ale jeho program je ještě nesmyslnější, než byl program VV.

0 0
možnosti
MC

sualk

12. 6. 2010 18:48
Změna diety nepomůže stranám, které nezmění své myšlenky.

Celá vznikající středopravicová koalice, pokud by to myslela poctivě by musela přijmout programy Ing.Petra Macha Phdr. Vše ostatní jsou pouze obrozené socialistické soudružské plány tak, aby neztratili lejich lídři moc a teplá místečka.;-(

0 0
možnosti
VKJZ

Vedoucí kolotoče je zpátky!

12. 6. 2010 17:07
Uz jsem psal pred volbama....

...ze lecba rozezraneho pacienta shockovou dietou a hladem ho muze zabit, ze opasek se bude muset utahovat pozvolna, aby pacient prezil a zestihlil. To same plati o rozpoctu statu. Bude se muset snizovat zadluzeni postupne, rok po roce, protoze narazove to proste vyvola je jediny efekt, ze za 4 roky tu budeme mit levici s ustavni vetsinou. Na Slovensku to Dzurinda zkousel o poznani opatrneji pred lety, a presto to nepomohlo a bum, lidi hajlovali pro FICA a jeho stedry levicovy stat po par letech. Tady v Cesku to nebude jine.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

13. 6. 2010 18:36
Re: Uz jsem psal pred volbama....

Správné přirovnání naší ekonomiky je k nosiči vody.

Kromě vody pro sebe musí nosit ještě pro další dva lidi a nosit nestačí.

Pokud mu někdo z těch dvou najednou rychle pomůže, nebude to pro nosiče  žádný šok. Ten chudák nosič vody si vydechne a odpočine.  Pro toho "ubožáka" který doteď seděl a vodu mu nosil někdo jiný to trochu šok bude. Nicméně mi ho líto být nemůže.

Realitou naší ekonomiky je, že pouze asi polovina práceschopného obyvatelstva odvádí "tvrdé" daně. Ostaní žijou z dávek, podpor nebo jsou nějakým způsobem přisátí  na státní rozpočet.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

12. 6. 2010 16:17
Pokud někdo volil VV pro slib, že v roce 2011 prosadí

vyrovnaný rozpočet prokázal, že o rozpočtu nic neví.  Rozpočet totiž není sestavován z velké části při jeho zpracování. Rozpočet je dán obrovským množstvím zákonů, která stanoví příjmy a výdaje. A tyto zákony je obtížné změnit v posledním půlroce (už z hlediska legislativních lhůt)  a také nelze nikoho postavit ze dne na den před fakt, že jeho příjmy budou poloviční či platby dvojnásobné.   70 % výdajů rozpočtu jsou náklady na důchody, platy zaměstnancům (vč. pojistného), platby pojistného za "státní" pojištěnce, transféry krajům (zákonné), platba EU a úroky.  Žádnou z těchto plateb nelze rychle "zkouhnout".  Ze zbývajících výdajů (teprve tyto výdaje jdou na chod státu) byste musel ušetřit nejméně třetinu, abyste splnil kriteria.

Pokud tento fakt nevzaly VV ve volebním programu na vědomí jsou buď mimořádně "naivní", nebo jsou mimořádně prolhané.  A kdo tomu uvěřil, neví o rozpočtu vůbec, ale vůbec nic.

0 0
možnosti